Heremietkreeften

Posted on Tuesday, March 15th, 2016 | 0 comments

In een aflevering van Reizen Waes zag ik dit schepsel voor het eerst. Een mix van angst en fascinatie maakte zich meester van me en ik moest en zou ontdekken wat het voor beest was. Googelen op “Spin krab” gaf me beangstigende plaatjes (en slapeloze nachten), maar leverde geen resultaat op voor mijn zoektocht. Dankzij Twitter ontdekte ik wat het was: een op land levende heremietkreeft.

Wat is er nou zo bijzonder aan de heremietkreeft? Dat ze geen woningcorporaties hebben met directeuren die boven de Balkenende-norm verdienen. De kreeft gaat namelijk zelf (en dus ook zonder de hulp van Nance, Tooske, Marlayne, Vivian of Viktor) op huizenjacht. Dat doen ze met sociale netwerken. Zodra eentje een grotere woning heeft gevonden, zet hij dat op Kreeftboek. De anderen gaan dan – in orde van grootte – in een rij staan en ze betrekken allemaal de woning van degene die vóór hen in de rij staat. De grootste kreeft (die zijn aanstaande verhuizing op Kreeftboek bekend had gemaakt) betrekt de lege schelp, de kreeft die dan vooraan in de rij staat betrekt de schelp waar de eerste kreeft in zat, enzovoort.

Maar dat is nog niet alles. Sommige kreeften verbouwen hun schelp zelfs (zie ook: Eigen Schelp en Duin) om ruimer en lichter te kunnen wonen, dit tot jaloezie van andere kreeften (met name de kreeften die in eerdere afleveringen Help Mijn Kreeft Is Klusser zaten). Ze hebben er totaal geen moeite mee om zo’n kribbige krabbige Nico Zwinkels uit z’n verbouwde schelp te rukken en op straat strand te zetten. De kluskreeft zit vervolgens zonder passende woonruimte, waardoor hij een makkelijk doelwit is voor roofvogels en voor je het weet zit je in een aflevering van Kreeft Scene Investigation.

 

WIKIPEDIA

Heremietkreeften
Caraïbische heremietkreeft (Coenobita clypeatus)
Caraïbische heremietkreeft (Coenobita clypeatus)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Malacostraca
Orde: Decapoda (Tienpotigen)
Onderorde: Pleocyemata
Infraorde: Anomura
Superfamilie
Paguroidea
Latreille[1], 1802
Afbeeldingen Heremietkreeften op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Heremietkreeften op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Heremietkreeften of heremietkrabben (Paguroidea) zijn tienpotige kreeftachtigen die bekend zijn om de gewoonte een slakkenhuisje te bewonen als bescherming voor het kwetsbare achterlijf.

Er zijn over de wereld ongeveer vijfhonderd bekende heremietkreeftsoorten. Het merendeel leeft in water, maar er zijn ook enkele soorten bekend die op land leven.

In Nederland en België is de bekendste soort de gewone heremietkreeft. De bekendste soort is wellicht de kokoskrab (Birgus latro), dit is ook de grootste vertegenwoordiger.

Ethologie

De heremietkreeft is bekend door het gebruik van een lege schelp, meestal een slakkenhuis, als bescherming voor het weke achterlijf. Er zijn echter ook variëteiten die wel een eigen schild als bescherming hebben.

Meerdere soorten heremietkreeften, zowel in het water als op het land, maken gebruik van "sociale netwerken" om nieuwe schelpen te vinden: wanneer een heremietkreeft een nieuwe, grotere schelp vindt, gaan verschillende andere individuen zich er rond verzamelen en vormen ze een soort wachtrij van groot naar klein. Wanneer een heremietkreeft aankomt die voldoende groot is voor de lege schelp, zet dit een kettingreactie in gang: de grootste kreeft betrekt de lege schelp, de tweede grootste kruipt snel in de pas verlaten schelp, enzovoort.[2][3] Heremietkreeften die op het land leven bewerken de schelpen die ze vinden waardoor die lichter en ruimer worden. Omdat schelpen op het land eerder zeldzaam zijn, rukken de kreeften hun soortgenoten soms los uit hun schelp om zo zelf een grotere te kunnen krijgen. Ook bij die soorten verzamelen de kreeften zich. Kreeften die uit hun schelp worden gerukt en uiteindelijk met te kleine schelpen achterblijven, hebben dan meer kans om door een roofdier gegrepen te worden.[4]

Systematiek

Deze superfamilie is opgedeeld in de volgend families :

Zie ook

source: https://nl.wikipedia.org/wiki/Heremietkreeften
source: https://nl.wikipedia.org/wiki/Heremietkreeften

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of