Roze

Posted on Monday, April 4th, 2016 | 0 comments

Roze

Links zie je een foto uit 1884 van Franklin D. Roosevelt in een witte jurk, zoals alle kinderen destijds droegen tot ze een jaar of zes waren. Een jurk is praktisch bij het verschonen en witte kleding is gemakkelijk te bleken. Dat roze een kleur is voor meisjes en blauw voor jongetjes hebben we te danken aan drie dingen: de industriële revolutie, Adolf Hitler en Mamie Eisenhouwer. Voor die tijd waren kleuren niet gelinkt aan geslacht en áls daar al sprake van was, dan was het andersom.

Voor de industriële revolutie was er nog geen manier om kleding blijvend van kleur te voorzien, maar koninklijke families konden zich natuurlijk wel wat kleur veroorloven. Zo is Koningin Victoria in 1850 geschilderd met haar zoon Prins Arthur, die roze droeg. Roze was eigenlijk de light variant van rood; de kleur die volwassen mannen droegen. Blauw was veel delicater en paste daarom beter bij meisjes, zoals ook maagd Maria vaak wordt afgebeeld.

Begin twintigste eeuw veranderde er veel. De handel was in volle gang: meer mensen konden werken en werden zodoende consumenten die zich spullen konden veroorloven. Dankzij technische innovaties waren er kleurstoffen die textiel blijvend konden kleuren waardoor er dus meer kledingkeuze was. Ondernemers hoefden alleen maar een behoefte los te maken bij hun nieuwe consumenten: de behoefte om meer kleding te kopen.

Eén van de eerste publicaties over kleur en geslacht is uit 1918, wanneer Earnshaw’s Infant’s Department schrijft dat roze een ‘meer besliste en sterkere’ kleur is die beter bij jongens past, en het delicate blauw beter bij meisjes past. Een slimme methode om meer kleding af te zetten, want als je oudste kind een meisje was kreeg ze blauwe kleding en als je tweede kind een jongetje was, kon je dat kind onmogelijk ook in blauw steken. Zelfs Time Magazine publiceert in 1927 een schema waarin kleur en geslacht worden gelinkt.

In 1931 ontwikkelde Elsa Schiarpelli een nieuw geur en kleur: Shocking was een vrouwelijk parfum dat in een flesje zat in de vorm van een vrouwentorso, dat in een knalroze doosje zat. De kleur was geïnspireerd op een 17.27 karaat roze diamant van Cartier en de naam Shocking was passend, want voor die tijd waren zulke kleuren niet gangbaar. De kleur was zelfs zo weinig gebruikt, dat de Nazi’s het als een identificatiemiddel gebruikten. Joden droegen een gele ster, homoseksuelen een roze driehoek (homoseksuele Joden droegen een gele driehoek overigens).

De genadeklap voor roze als kleur voor mannen kwam van de First Lady in 1953: Mamie Eisenhouwer droeg een elegante roze jurk bij de presidentiële inauguratie van haar man Dwight D. Eisenhouwer. Ze hield zoveel van roze, dat roze in Amerikaanse cultuur werd omschreven als een kleur die vrouwelijke vrouwen droegen. En iedereen die mij en mijn collectie roze handtassen en schoenen kent, weet dat dat klopt.

WIKIPEDIA

Roze
— Kleurcoördinaten —
Hex #FFC0CB
RGBa (r, g, b) (255, 192, 203)
CMYK (c, m, y, k) (25, 20, 0, 0)
HSV (t, v, i) (?°, ?%, ?87%)
a: genormaliseerd naar [0–255] (byte)

Roze is een kleurnaam die zowel gebruikt wordt voor een lichte kleur rood (dus rood met een hoge intensiteit) als voor licht (intens) en verzadigd magenta. Het is een tertiaire kleur, als we daaronder ook kleuren van hoge intensiteit verstaan.

De naam 'rose' is afgeleid van het Franse woord voor roos (rose) en dit is later het huidige 'roze' geworden. De spellingsvariant 'rose' is in het Nederlands nog steeds gebruikelijk, maar niet correct.

Er zijn verschillende nuances van roze. Hieronder een voorbeeld van 'lichtrood':

Ter vergelijking een magenta van hoge intensiteit:

En een meer verzadigd magenta:

Gebruik en gevoelwaarde

  • Roze wordt tegenwoordig vaak als kleur gebruikt voor een baby, vooral bij meisjes. Speelgoed voor jonge meisjes (van ongeveer 5 tot 10 jaar) is vaak roze, of in roze verpakt. Tot ongeveer de jaren veertig van de twintigste eeuw werd roze echter vooral voor jongens gebruikt, aangezien het dicht bij rood lag, een meer besliste kleur. Voor meisjes werd toen juist vaak blauw gebruikt, een kleur die beschouwd werd als delicater en vrouwelijker.[1][2][3]
  • Roze wordt ook gebruikt als symbool voor homoseksualiteit in de vorm van een roze driehoek, een teken dat voor het eerst gebruikt werd door de nazi's en uitgroeide tot een geuzenteken.
  • De kleur komt voor in enkele uitdrukkingen, zoals op een roze wolk leven en door een roze bril kijken. Dit betekent in het algemeen dat bepaalde zaken mooier worden gezien dan ze in werkelijkheid zijn.
  • Roze wordt soms in de Rooms-katholieke Kerk als liturgische kleur gebruikt op zondag Gaudete en zondag Laetare.

Trivia

Het "roze papiertje" betekent het Nederlandse rijbewijs.

Referenties

  1. Daphne Merki. "Gender Trouble", The New York Times Style Magazine, 12 maart 2006.
  2. Peggy Orenstein, "What's Wrong With Cinderella?", The New York Times Magazine, 24 december 2006. Orenstein schrijft: "When colors were first introduced to the nursery in the early part of the 20th century, pink was considered the more masculine hue, a pastel version of red. Blue, with its intimations of the Virgin Mary, constancy and faithfulness, was thought to be dainty. Why or when that switched is not clear, but as late as the 1930s a significant percentage of adults in one national survey held to that split."
  3. Jude Stewart. Pink is for Boys: cultural history of the color pink. Step Inside Design Magazine (2008)
source: https://nl.wikipedia.org/wiki/Roze

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of