Te koop: Geschiedenis

Posted on Monday, August 20th, 2012 | 0 comments

Te koop: Geschiedenis

Eindelijk Vrij, Met Je Ogen Dicht, Kijken Hoe Het Morgen Wordt. Heeft iemand nou een complete Rob de Nijs-collectie weggedaan? Verderop liggen nog een paar singles van Rob de Nijs. Banger Hart zit er dan weer niet tussen. Die zal iemand wel al gekocht hebben. Of misschien wilde ze die nog luisteren. Waarom wilde ze eigenlijk wel van de rest van haar collectie af? Het kan ook zijn dat ze is overleden en haar spullen heeft nagelaten. Waaraan is ze overleden? Vast ouderdom, denk ik bij mezelf.

De kringloopwinkel is een plaats waar je meer met vraag dan aanbod te maken hebt. Elk item roept zoveel vragen op. Ooit waren deze spullen de moeite van het bezit waard voor iemand, maar nu niet meer. Waarom? Was de voormalige eigenaar een hoarder? Of is hij gewoon verhuisd van 2-onder-1-kap naar een klein appartement nu de kinderen uit huis zijn? Waarschijnlijk is een groot deel van de spullen hier gekomen dankzij een tragedie. De voormalige eigenaar is dood of gescheiden. Lijkt me immers sterk dat iemand al z’n visspullen wegdoet omdat hij simpelweg geen vispas wil aanschaffen. Scheiden is logischer. Eerst brengt hij een groot deel van zijn tijd door aan de waterkant. Even weg van z’n vrouw. Nu hij gescheiden is hoeft hij niet meer te vluchten. Klinkt aannemelijk.

Sommige spullen hadden waarschijnlijk nooit persoonlijke waarde, of waren zelfs een doorn in het oog van de voormalige eigenaar. Een porseleinen kattenbeeldje bijvoorbeeld. Gekregen van Tante Bep en uit schuldgevoel naast de televisie gezet als bewijs van dankbaarheid. Inmiddels is er een nieuwe televisie gekocht, die plat is en opgehangen kan worden. Het tv-meubel kan naar de kringloop gebracht worden en het kattenbeeldje kan direct mee. Tante Bep vraagt er ook niet meer naar. Die kijkt vol bewondering naar de nieuwe televisie en is dat kattenbeeldje allang vergeten.

Veel spullen bij de kringloop zijn vast ooit vergeten door iemand. Muffe boeken die voor dat typische kringloopwinkelaroma zorgen, kleding die al 20 jaar uit de mode is, een hometrainer die alleen de eerste week van Januari is gebruikt en daarna samen met de goede voornemens in de vergetelheid is geraakt. Achter elk item zit een verhaal, ze verkopen uitsluitend geschiedenis. Iemands persoonlijke geschiedenis, of geschiedenis die we allemaal kennen. Zoals die befaamde mok uit 1991 die het zilveren huwelijk van Koningin Beatrix en Prins Claus viert. Wisten mijn collega’s maar van mijn vreemde gevoel voor humor. Dan zou ik die mok kopen om uit te drinken op mijn werk en zou iedereen elke ochtend even glimlachen bij het zien van die gekke mok. Dan zou ik elke maand langs de kringloopwinkel gaan voor een gekke mok, want die zijn daar genoeg. Jammer genoeg vind je er ook genoeg minder boeiende mokken, bijvoorbeeld met een bedrijfslogo. Met een beetje geluk staat er een jaartal op en weet je in welk jaar die werknemers een mok in hun kerstpakket aantroffen.

Ach, meestal is het ook alleen maar rommel bij de kringloopwinkel. Heel soms kom je wel iets moois tegen. Zoals te gekke schoenen. Ik vond een soort beige Allstars, maar dan wat hoger. Een soort gymschoenlaars. Met daarop een sierlijke bloem in glitter-inkt en natuurlijk roze veters tot bovenaan. Unieke schoenen. Helaas een maat te groot voor mij, en ik denk ook voor de voormalige eigenares. Het profiel van de schoen geeft weg dat niet op gelopen is. Doodzonde. Hopelijk komt er binnenkort iemand met schoenmaat 39 langs. Je kan nou eenmaal niet vragen om een maatje kleiner, of een andere kleur. Je kan eigenlijk helemaal niets vragen. Ook niet om de verhalen achter al die spullen. Het enige dat je kan doen is het kopen en het een nieuwe geschiedenis geven.

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of