Van een noot een deugd maken

Posted on Friday, September 25th, 2015 | 2 comments

Van een noot een deugd maken

Toen vorig jaar in aanloop naar pakjesavond de FEBO met de Speculaaskroket kwam, wilde ik die meteen proberen. Niet dat het me nou zo lekker leek, maar ik was gewoon nieuwsgierig naar hoe het zou smaken. Diezelfde nieuwsgierigheid lokte me deze middag naar de Diezerstraat in Zwolle. Daar opende vandaag één van de tien zogenaamde ‘Pepernotenwinkels’ van Van Delft die Nederland tijdelijk rijk is.

Hoewel je in de supermarkt vooral met de pepernoten van Bolletje geconfronteerd zal worden, komt maar liefst 70% van alle pepernoten uit de fabriek van Van Delft in Harderwijk. Naast het leveren voor zo’n beetje alle huismerken (van Albert Heijn tot HEMA), hebben ze nu dus ook hun eigen Pepernotenwinkels met luxere pepernoten. Pepernoten, ja. Daar wil ik ook direct vanaf zijn: natuurlijk, technisch gezien zijn het kruidnoten. In de volksmond zeggen we pepernoten, daar ga ik niet van afwijken alleen maar omdat dit een schriftelijk medium is. Echte, Oud-Hollandse Pepernoten zijn niet te vreten. Ze lijken op op hondenbrokken. Of ze er naar smaken weet ik niet, want ik heb (nog?) nooit hondenbrokken gegeten. Maar goed, gewoon pepernoten dus.

Twintig jaar geleden was ik als een kind zo blij als ik al die goedkope pepernoten van de Wibra kreeg… maar ik wás ook een kind. En met pepernootjes is een kinderhand gauw gevuld. Een jaar of 15 geleden kwamen de chocoladepepernoten en sinds enkele jaren komen er steeds meer bijzondere smaakvarianten op de markt. In De Pepernotenwinkel kon ik daar rustig van proeven, want er is wel wat overtuigingskracht nodig om een zakje van 350 gram te kopen voor vier euro. Ik had me enigszins verheugd op een Stroopwafelpepernoot, maar die hadden ze niet. Helaas.

De andere teleurstelling was de Frambozenpepernoot. De mooie roze kleur beloofde veel goeds, maar het combineert eigenlijk niet met pepernoot. Het was niet vies, maar het was ook niet de moeite waard. Gelukkig tellen calorieën niet als het van voeding afkomstig is die niet lekker was. Of van eten dat je staande naar binnen hebt gewerkt (zoals koekjesdeegrestanten aan je garde). De andere zeven pepernoten (die ik staande heb genuttigd) waren gelukkig meer uitgesproken van smaak. Zo vond ik de kaneel-truffelpepernoot uitgesproken smerig. Doet teveel denken aan de levensgevaarlijke Cinnamon Challenge.

De yoghurtpepernoot vond ik ook niet echt lekker, maar krijgt desondanks een hoger cijfer dan de kaneel-truffelpepernoot en wel om één ding: hij is veelzijdig. De yoghurtpepernoot smaakt zo uit het handje niet geweldig, maar combineer hem met één van de andere smaken en je krijgt weer heel andere smaken. Een yoghurtpepernoot gecombineerd met een bosbespepernoot is best lekker, en geeft een interessant nasmaakje. De bosbespepernoot is overigens los ook héél lekker. Die mag de tweede plaats delen met de pepernoot met tiramisusmaak. Die smaakt niet alleen superlekker, maar als je het snel leest, lijkt het ook nog eens alsof er tiramisupernoot staat in plaats van tiramisupepernoot.

Ook plaats één is een gedeelde plaats. Maar liefst drie pepernoten moeten die plek delen. De pepernoten met de smaken cappuccino, caramel en sinaasappel staken boven de rest uit, maar niet boven elkaar uit. Maar verrassend is die uitslag allerminst. Het zijn allemaal warme smaken, die zodoende perfect combineren met pepernoten. Dat vond ik voldoende overtuigend om met één zakje van vier euro naar buiten te gaan: de caramel. Want de sinaasappelpepernoten en de cappuccinopepernoten levert Van Delft ook aan HEMA (evenals de bosbes- en de yoghurtpepernoten), maar dan voor veel minder geld. Want je kent de slogan ‘Hema, maakt  gewoon bijzonder’. Of in dit geval: maakt bijzonder gewoon.

PS: Sinaasappelpepernoten combineren héél goed met pure chocoladepepernoten. Ik verwacht ze volgend jaar bij jullie, Van Delft. De Sinaasappel-Chocoladepepernoot. Dan hoef ik niet telkens twee te eten als ik die smaak wil. Ik moet wel aan de lijn denken, hè?

 

Leave a Reply

2 Comments on "Van een noot een deugd maken"

Notify of
avatar

Sort by:   newest | oldest | most voted
Qaboos
Guest
2 years 10 months ago

Waarom ontdek ik jouw blog nu pas?
Doe eens wat meer marketing.

wpDiscuz